2013. január 12., szombat

Fényképek egyszerű feltuningolása 10+2

Előre leszögezem, nem vagyok profi fotós, ahogy legtöbben Ti sem! Nem ismerem a photoshop-ot (bár most elkezdtem egy tanfolyamot), tehát nem tudok profin fényképeket retusálni.
Ezt a bejegyzést teljesen amatőröknek írom, akik lelkesen alkotnak és meg is mutatják nekünk a művüket. Viszont nem csak hogy nem tudják, hogyan fényképezzék le, de ha már nem sikerült jó képet készíteniük, fogalmuk sincs, hogyan javíthatnának egy kicsit a fotókon.
Ami miatt e bejegyzés megírása mellett döntöttem, az legfőképpen a scrapbook alkotások szörnyű fotói miatt történt. Jobbnál-jobb oldalakat készítetek, Scrapper társaim, de a fotó olyan rémes, hogy egyáltalán nem adja vissza az alkotásaitok nagyszerűségét, de legfőképpen a színeit -ami viszont alapvető lenne. Egyik barátnőm azt szokta mondani, hogy Ő a saját örömére alkot, nem érdekli, hogy a galériában a kép élvezhetetlen, Én viszont azt mondom, hogy szeretnék gyönyörködni, inspirálódni, tanulni mindenki művéből! Legyetek erre tekintettel, mert - úgy gondolom - nem vagyok ezzel egyedül! :)

Tehát ez a bejegyzés nem profi fotósoknak szól, pláne nem digiscrappeseknek! :)

Leírom, Én mit javaslok. (Lehet, hogy van jobb program, esetleg ennél is egyszerűbb... oszd meg velünk, ha Te tudsz jobbat!)
Én a PhotoScape-et javaslom fotózni és retusálni nem tudóknak, Photoshppal nem rendelkezőknek.
Innét ingyenesen letölthető, magyar nyelvű és pofonegyszerű a használata!

Lépésenként:
1. Nappali fénynél lefényképezem az alkotásomat.
2. Áttöltöm a számítógépre.
3. Megnyitom a PhotoScape programot, azon belül pedig a szerkesztés"-t.
4. Bal oldalon a mappákból kiválasztom a fotót (a program betölti nekem nagyba).
5. Első lépés a kép szintbe hozása. Ha a vonalak, szélek nem vízszintesek vagy függőlegesek, akkor a "méretezés" fölött lévő nyilak közül a bal oldalit választom, ami körbenyilat ábrázol. :)
A csúszkával egyenesbe lehet hozni a képet.
6. Második lépés a "kép vágása", ahol a nyilacskára kattintva kiválasztom először az arányt. A 2:3-at javaslom, mert azt 10x15-ös fotóként klasszul elő lehet hívatni majd. Viszont ha szabvány scrapbook oldalt fotóztál, akkor válaszd az 1:1-es arányt!
7. Következő lépés: "méretezés" nyilacskájára kattintva a felugró ablakban kiválasztom a "hosszabb oldal legyen 1000 px"-et. (Ezzel lekicsinyítem a fotóm méretét akkorára, hogy könnyedén és hamar fel tudom tölteni bármelyik galériába vagy fb-ra, blogra. A scrap.hu galériájába pontosan passzol, mert nagyobb, mint 700x700 px, viszont kisebb lesz, mint 1 Mb)
8. Ha a fotómnak kékes, sárgás vagy zöldes árnyalat van akkor a "Fényerő - szín" nyilacskájára kattintva beállítom a fehéregyensúlyt.
9. "Fényerő -szín" nyilacskájával lehet állítani a kontrasztot, a fényerőt (ha kissé sötét lett a kép). Használhatod a mélyítést is!
10. Végül ha egy kicsit élesítenél szeretnél a képen, azt is megteheted, bár 2-es 3-asnál magasabb értéket nem javaslok!
+1 Baromi jó keretek vannak! Próbálgasd őket! :)
+2 A "szűrők" között a Film effekt"-eknél tudsz különböző, trendi színvilágot adni fotóidnak!

2 dolgot említenék még, ami fantasztikus a programban: a "vissza" gombra kattintva törölheted lépésenként azokat a műveleteket, amik mégsem tetszenek; a másik, hogy a program automatikusan létrehoz a mappádban egy "original" albumot, ahova lementi az eredeti fotódat, tehát nem kell "másként ment"-ened!

Scrappereknek még egy info... ha az albumodba nem 10x15-ös fotókat szeretnél, hanem picurkákat...
A montázs menüben tudtok egy oldalra több fényképet pakolni.
Én a következő képpen szoktam 5x7,5 cm-es fényképeket előhívatni:
1. Jobb oldalon az alakzatok közül kiválasztom azt, amin négy egyforma négyzet van.
2. A "Méret" melletti téglalapra kattintva alul kiválasztom a 3:2-es arányt fekvő képeknél, állóknál a 2:3-ast.
3. Bal oldalon a mappákból kiválasztom a fotókat és a megfelelő helyre (téglalapba) húzom őket.
Ha a fotóm nem pont 3:4 arányú, akkor a fotón tartva a kurzort, nyíl mutatja, merre van lehetőség beigazítani még a képet.
4. A "méret" melletti téglalapra kattintva válaszd ki a 300%-ot, hogy a lehető legjobb felbontásban tudd előhívatni!
5. És már csak el kell mentened! :)
Ha 10x15-ösben hívatod elő, 4 db 5x7,5 cm-es fényképeket kapsz.

Ha nem kisméretű fotókhoz kell ez a művelet, hanem csak egy izgalmas montázst akarsz készíteni, akkor tudod állítani a fotók közötti perem szélességét is, sőt, a sarkak lekerekítésének mértékét is!
Még tovább megyek: a montázsodnak keretet is adhatsz, és további szerkesztési lehetőségek is vannak...


Remélem, tudtam segíteni és ha már élőben nem is, a galériákban valósághű fényképeket látok majd az alkotásaitokról! :)

6 megjegyzés:

Thimmyke írta...

Hmm jól hangzik egy a program, még nem hallottam róla. =) Én általában PhotoShopt szoktam használni a retusáláshoz. De úgy érzem ki kell próbálnom ezt a programot is. Köszi a tippet!
Teljes mértékben egyet értek Vele, ha valaki csinál valamit, akkor azt próbálja a tőle telhető legjobb módon, és ne egy rossz minőségű kép rontson el egy szép albumot.
Én még sosem készítettem rendes scrapbookot, pedig már vagy fél éve készülök, vettem hozzá már dolgokat is, kiválasztottam a képeket, de a megvalósításig még nem jtuottam el... :D Viszont egy időben nagyon szerettem a digitális változatával bíbelődni, igaz akkor még nem tudtam, hogy ez a neve. =)

Ui.: Imádom az albumaid! Annyira szépek!

Kriszta (hozak) írta...

Edit, ezer köszönet ezért a leírásért. Nagyon jól érthető és elég csábító, hogy a megismerjem ezt a programot. :)

PalmaiGabi írta...

Köszi a hasznos infókat! Ezt a programot még nem ismertem, de ki fogom próbálni. :)

Era85 írta...

Ez nagyon jó kis progi! Köszönöm szépen! :)

Mesi írta...

Szia, Edit!
Én már régóta ezt és csak ezt használom, nekem bevált, és mindig ezzel dolgozom. Nagyon szeretm és éppen azon töprengtem, hogy le kellene írni a használatát, mert már többen érdeklődtek, hogyan csinálom a képeket ilyenre. De jó, hogy ezt megtetted helyettem!!! :* Úgyhogy ha nem haragszol :), lelkesen elkezdem terjeszteni, hogy más is lássa!

Unknown írta...

3 hónapja használom Én is a Photo Scape-t, nagyon szeretem, de még nem fedeztem fel minden részletét.
A posztodban azonban vannak még számomra is új tippek, köszi :)
Jó a blogod :)